Allt börjar med ett bygglov!

När du ska bygga nytt, bygga till eller göra ändringar på befintlig byggnad ska du som regel ansöka om bygglov. Det är en myndighetsbeslutad handling som anger de villkor som gäller för ditt byggande.

Allt börjar med ett bygglov! Det här har jag erfarit när jag själv skulle bygga ett hus i Jönköping. Jag hade ingen aning om att det fanns så mycket regler kring husbyggande. Jag fick hjälp av en bygglovshandläggare på Jönköpings kommun som gick igenom alla olika moment och delar och så fick jag blanketter jag skulle fylla i, och det var verkligen svårt att förstå hur man skulle skriva på de olika raderna.

Det första du ska tänka på när du ska ansöka om bygglov är att du måste fylla i en ansökan. Detta gör du genom att antingen fylla i ett digitalt formulär eller ladda ner och fylla i ett papper. Sedan skickar du in ansökan till din kommun, till bygglovshandläggaren. Men slarva inte i den här delen av processen för då får du avslag och måsta komplettera ansökan och det gör att det drar ut på tiden.

En annan viktig sak är att du ska ha ritningar över det du vill bygga. Dessa ritningar måste vara på ett speciellt format och innehålla all information som behövs för handläggaren. Det är mycket viktigt att ritningarna är korrekta och helst ska de göras av en professionell ritare.

När handläggaren har fått in all information från dig ska handläggaren göra en bedömning av ansökan. Detta innebär att handläggaren kontrollerar att all information stämmer och är korrekt. Handläggaren ska också se till att det du vill bygga är tillåtet och följer alla regler. När detta är gjort skickar handläggaren iväg ett beslut till dig med posten. Varmt lycka till med ditt bygglov önskar Elisabeth och Lars från Jönköping.