Stenläggning förr och nu

Förr i tiden var stenläggning ett tungt och slitsamt arbete. Tänk i Egypten när folk byggde pyramider. Sedan är jag med i en facebookgrupp om gamla Mölndal där jag har sett bilder på hur folk slet med att lägga sten på gator och torg.

I dag är det inte lika svårt. Det finns maskiner som gör mycket av arbetet åt dig. Du behöver helt enkelt bara lägga stenarna på marken där du vill ha dem och sen trycker du bara på en knapp så kommer maskinen och tar hand om resten. Det är ett mycket mindre slitsamt arbete och det tar också betydligt mindre tid.

Det finns olika typer av maskiner beroende på vilken slags stenläggning det är frågan om. Om du ska lägga sten i en trädgård så finns det mindre och mer smidiga maskiner. Men om du ska lägga sten på en gata eller torg så behövs större och starkare maskiner.

Det är inte bara arbetet som har blivit lättare med maskiner, det är även resultatet som blir bättre. Eftersom man inte behöver anstränga sig fysiskt lika mycket så kan man vara mycket nogrannare och få stenarna att ligga precis som man vill ha dem och få till en jämnare och finare stenläggning.

Maskinerna har även gjort det möjligt att lägga sten på större ytor än vad som var möjligt förr i tiden. Detta eftersom man helt enkelt kan lägga sten direkt från lastbilen istället för att behöva bära dem fram och tillbaka. Det tar givetvis mycket mindre tid och det är inte lika slitsamt.

Det finns många olika typer av stenar man kan använda sig av nuförtiden. Du kan välja mellan olika färger, former och storlekar. Detta gör det enklare att skapa precis den stenläggning som du vill ha och som passar in i just din trädgård eller på gator och torg.