Lägg taket på rätt sätt!

I dag kommer det att handla om takläggning här på bloggen, och jag ska gå igenom hur man gör detta. Det är för den som är händig, är du inte det är det alltid bättre att du tar hjälp utav en takfirma. Men låt oss kika på hur det går till när man lägger tak.

Först och främst, förberedelserna. Du behöver ett par skor med bra grepp som inte är för stora, antingen klättrar du upp på taket eller tar dig fram på de smala springorna mellan taken. Se även till att ha rena handskar så du inte skadar dig själv. Nästa punkt är verktygen, spikpistol och massor av spikar samt en hammare, kniv, skiftnyckel och skruvmejsel. En stege är också ett måste, fundera på hur högt taket är och ta en stege som räcker till detta.

Nu när du har allt du behöver är det dags att komma igång. Börja med att ta bort befintligt tak, om sådan finns. Och sedan tar du bort alla skruvar/spikar som sitter kvar från tidigare.

När allt detta är gjort kan du börja! Först tar vi ett par rejäla spikar och slår fast dem i varje hörn av taket, se till att spikarna hamnar på bärande trävirke. Sedan tar vi den första brädan och lägger den mot spikarna, se till att brädan är exakt lika lång som taket och skruvar/spikar fast denna. Fortsätt sedan på samma sätt med alla andra brädor, det är viktigt att de alla är helt planta mot varandra annars kan det finnas risk för läckage.

Nu har du lagt ett nytt tak! Om du gjort allt rätt borde det inte heller finnas några problem med läckage. Men glöm inte, som sagt att takläggning kan vara väldigt svårt, och det finns professionell hjälp att få!

Ha det bäst!

Jonas i Stenungsund