Snus- populär njutning med historia

Snus är ett njutningsmedel för många, särskilt i Sverige där denna typ av tobak har en särskild plats i den svenska folksjälen. Det snus som används av de flesta idag kallas våtsnus och började användas på 1800-talet. Dock har snus äldre anor än så. Det första snuset som användes var så kallat luktsnus och blev populärt på 1500-talet då det sägs ha hjälpt drottning Katarina av Medici mot migrän.

Olika typer av snus
Det finns olika typer av snus. Ovan nämnda luktsnus drogs in genom näsan. Luktsnus existerar fortfarande men idag är våtsnus absolut vanligast. Det är en blandning av råtobak, salt, natriumkarbonat, olika aromämnen och ca 50 % vatten. Våtsnus finns både som lössnus och portionssnus, förpackat i små påsar. Samma sorts snus finns i båda produkterna men smakar ändå en aning olika på grund av hur snuset känns i munnen och får kontakt med smak- och luktsinnet.

Göra eget snus
Att göra eget snus är en trend som blivit mer och mer populär under senare år. Det är både roligt och ekonomiskt och man kan få snuset precis som man vill ha det. Genom att köpa snussatser med råtobak kan man enkelt baka eget snus i ugnen och tillsätta de aromämnen man själv tycker bäst om. Ett stort utbud av snussatser finns på nätet. Förutom att man får eget, unikt snus är det också ekonomiskt att göra eget snus då det är mycket billigare än att köpa färdigt och minst lika bra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *